Alytuje veikianti naujausia „Kauno grūdų” gamykla iš vidaus: pasaulinių tinklų pasitikėjimas, moderniausia įranga ir darbuotojų darbštumas
Alytuje veikianti „Kauno grūdų“ greitai paruošiamų produktų gamykla yra viena moderniausių visoje Europoje. Įmonės gaminami greitai paruošiami makaronai ir košės pasiekia daugiau nei 20 šalių, šių įmonės produktų galima rasti pasauliniuose prekybos tinkluose. Gamyklai vadovaujantis kaunietis Andrius Ivanickas džiaugiasi, kad per beveik metus pavyko pasiekti maksimalius gamyklos pajėgumus ir tai, kaip jis sako, visų darbuotojų indėlis.
„Kauno grūduose“ jau šešerius metus dirbantis A. Ivanickas prieš tai vadovavo kitai įmonės gamyklai, veikiančiai Kėdainiuose, kurioje taip pat gaminami greitai paruošiami produktai. „Jau teko pereiti tokį patį kelią, suformuojant komandą ir užtikrinant gamyklos sėkmingą veiklą. Visgi neslėpsiu – pradėjus dirbti Alytuje, iššūkių netrūko. Juk viską pradėjome nuo nulio ir su ambicingais tikslais. Tačiau šiandien visa komanda gali didžiuotis tuo, ką pasiekėme. Tai įvairiose šalyse vertinami gaminami produktai, kokybiškai ir laiku įgyvendinami klientų užsakymai, įgautas jų pasitikėjimas, galų gale galime didžiuotis, kad ir patys išmokome labai daug. Turime galimybę dirbti su moderniausia įranga, plėsti savo žinias ir patirtį, gamindami pasaulinius kokybinius standartus atitinkančią produkciją. Kiekvienas čia turime visas sąlygas augti ir tobulėti“, – sako gamyklos vadovas A. Ivanickas.
Produktai pasiekia pasaulinius tinklus
„Kauno grūdų“ gaminamų produktų asortimente – Lietuvoje ir užsienyje žinomais prekių ženklais „Sun Yan“, „Activus“, „Dorea“, „Just Inn“ pažymėti produktai. Didelė dalis produktų gaminama pagal specialius užsakymus, kurie žymimi privačiais užsakovų prekių ženklais. Įmone pasitiki, užsakydami savo privačių etikečių produkciją, daugiau nei keturios dešimtys didžiųjų užsienio kompanijų. „Kauno grūdai“ eksportuoja net 95 proc. pagamintų greitai paruošiamų produktų į 23 šalis, tarp kurių – Didžioji Britanija, Danija, Švedija, Vokietija, Ispanija ir kt.
Kaip sako gamyklos vadovas, šį pasitikėjimą lemia užtikrinama produktų kokybė. „Turime tarptautinius maisto saugos ir kokybės sertifikatus, kurių reikalavimai kasmet yra griežtinami ir pagal kuriuos esame reguliariai audituojami. Tai, kad sėkmingai juos praeiname, patvirtina aukštą mūsų gaminamų produktų kokybę, dėl kurios esame vertinami pasaulinių prekybos tinklų ir juose besilankančių pirkėjų“, – džiaugiasi A. Ivanickas.
Moderni įranga ir inovatyvumas
Gamyklos vadovas A. Ivanickas didžiuojasi, kad Alytuje veikianti „Kauno grūdų“ greitai paruošiamų produktų gamykla – viena moderniausių visoje Europoje. 6,5 tūkst. kvadratinių metrų plotą užimančioje gamykloje sumontuota moderni įranga, atitinkanti aukščiausius šiuolaikinius kokybės reikalavimus, įsigyta iš lyderiaujančių Vokietijos, Prancūzijos, Šveicarijos ir kitų Europos gamintojų. Naujai įdiegtos technologijos leido ne tik dar labiau padidinti įmonės greitai paruošiamų produktų gamybos našumą, bet ir praplėsti asortimentą – pristatytos iki tol negamintos naujos greitai paruošiamų produktų kategorijos indeliuose: lizdiniai makaronai (en. nest noodles), itališko stiliaus makaronai (it. pasta), kuskusas. Taip pat įmonė gamina avižinių dribsnių, grikių bei ryžių košes indeliuose. Per metus Alytuje veikiančioje „Kauno grūdų“ gamykloje iš viso pagaminama 140 mln. vienetų produktų indeliuose.
„Esame inovatyvus greitai paruošiamų produktų gamintojas, išsiskiriantis modernia gamybine baze ir galintis pasiūlyti platų produktų asortimentą. Negana to, nestovime vietoje. Stebime naujoves ir gerąsias pasaulines praktikas ir bandome jas pas save įdiegti. Tad esame atviri naujoms idėjoms ir jų įgyvendinimui“, – sako gamyklos vadovas A. Ivanickas.
Giria darbuotojų darbštumą
„Kauno grūdų“ gamykloje Alytuje šiuo metu dirba 115 darbuotojų, didžioji dalis – iš Alytaus ir aplinkinių regionų. „Dzūkai garsėja ne tik grybais ar uogomis, bet ir savo darbštumu“, – taip paprašytas apibūdinti darbuotojus atsiliepia gamyklos vadovas A. Ivanickas.
Pasak jo, kiekvienas darbuotojas atsakingai atlieka savo darbą, nes supranta, jog bendras rezultatas – pagamintas kokybiškas produktas – atsidurs ant pirkėjo, kuris yra didžiausias viso darbo vertintojas, stalo.
Kaip atskleidžia A. Ivanickas, jam, kaip vadovui, vienas pagrindinių tikslų yra komandos sutelkimas ir darbuotojų vieningumas. „Man svarbu, kad darbuotojai jaustųsi gerai. Gal kiek ir per skambiai pasakysiu, bet norisi, kad būtume kaip viena didelė šeima“, – sako gamyklos vadovas.
Jis nuogąstauja, kad dėl pandemijos teko atsisakyti vienos gražios kolektyvo tradicijos – bendrų pietų, kuriuos prieš pandemiją rengdavo kartą per ketvirtį. „Susirinkdavome, pasigamindavome bendrus pietus ir pasikalbėdavome, kaip kam sekasi, kaip gyvena, kaip laikosi šeima. Manau, be galo svarbu betarpiškas bendravimas. Vertinu, kai darbuotojai yra atviri ir nebijo kalbėti ne tik apie gerus dalykus, bet ir apie problemas. Juk esame viena komanda, jas kartu ir sprendžiame“, – atvirauja A. Ivanickas.
Geram specialistui vietos visuomet atsiras
Gamyklos vadovas sako vertinantis darbuotojų atsakingumą, jų darbštumą ir norą tobulėti. Kaip jis pažymi, visiems darbuotojams yra atviros karjeros galimybės. „Matai, kai žmogus stengiasi, kai jis nori ir gali daugiau. Tad ir suteiki jam šansą. Viskas priklauso nuo paties darbuotojo noro. Be to, „Kauno grūdų“ įmonė yra didelė, tad per visą įmonių grupę karjeros galimybių yra daug“, – pažymi A. Ivanickas.
Nors jis ir džiaugiasi dėl pastovaus kolektyvo bei mažos darbuotojų kaitos, visgi neslepia, kad iššūkis rasti tam tikros specialybės specialistus, kurių trūkumas jaučiamas visoje rinkoje.
„Išties yra tam tikrų specializuotų profesijų, kur reikalingi išskirtinių kompetencijų darbuotojai ir kurių, neslėpsiu – sunku rasti. Viena tokių – gamybos įrengimų technikas. Siūlome galimybę dirbti su moderniausia įranga, tai ne tik proga pritaikyti savo turimas žinias ir patirtį, bet išmokti naujų dalykų, tobulėti. Savo ruožtu visuomet naujus darbuotojus apmokome, stengiamės, kad jie lengvai adaptuotųsi, perimtų funkcijas. Tad reikia tik kad norėtų pas mus dirbti ir mokytis“, – sako A. Ivanickas ir priduria, kad geram specialistui įmonėje visuomet atsiras vietos.