Kartu su maltiečiais minėjome Pasaulinę košės dieną

2019-10-10

Spalio 10 d. visame pasaulyje minima Košės diena – jau ne vienerius metus švenčiama ir Maltos ordino pagalbos tarnybos vaikų dienos centruose. Šią tradiciją tęsti padeda AB „Kauno grūdai“ – bendradarbiaudami su maltiečiais įmonės atstovai skiria daug dėmesio vaikų edukacijai ir socialinėms problemoms.

Pasaulinė košės diena minėti pradėta siekiant kilnaus tikslo. Tradicinis Škotijos nacionalinis patiekalas košė šimtmečius palaikė šios šalies gyventojų sveikatą, tad nenuostabu kad košės diena pradėta švęsti būtent šioje šalyje. Pirmą kartą ji buvo švenčiama 2009 metais, kai Škotijoje įsteigtos labdaros organizacijos „Mary‘s Meals“ iniciatyva buvo renkamos lėšos badaujantiems vaikams. Netrukus prie iniciatyvos prisijungė ir JAV, Prancūzija, Bosnija bei Švedija.

Per dešimtmetį vis daugiau šalių prisideda prie Košės dienos, o ją skatinančios organizacijos bei įmonės ne tik siekia labdaringų tikslų, bet ir skatina sveiką mitybą. Greitai paruošiamas košes gaminanti AB „Kauno grūdai“ Košės dieną švenčia ir įmonės viduje:

„Mūsų įmonė su Maltos Ordino pagalbos tarnyba bendradarbiauja nuo 2016 metų. Kasmet aplankome vaikų dienos centrų auklėtinius, diskutuojame apie organizmui naudingus produktus, sveiką mitybą, esame surengę ir maisto gaminimo pamokėlių, – teigė „Kauno grūdų“ atstovė Rūta Andriuškevičiūtė. – Be to, pasaulinė Košės diena švenčiama ir įmonės viduje, tikimės, kad tai bus vien smagiausių švenčių mūsų darbuotojams.“

Kaip teigia Maltos Ordino pagalbos tarnybos generalinė sekretorė Dalia Kedavičienė, įmonės iniciatyva padeda ne tik pamaitinti vaikus dienos centruose:

„Mūsų vienų galimybės išlaikyti vaikų dienos centrus ir suteikti jiems priimtiną išlaikymą, kad vaikai jaustųsi oriai, yra ribotos. Todėl visada džiaugiamės, kai atsiranda įmonių, galinčių ne tik paremti maistu, bet ir prisidėti rengiant vaikams pramogas, ir finansiškai, kad galėtume skirti lėšų vaikų ugdymui. Ši visapusiška pagalba neabejotinai naudinga abiem pusėms, tai galimybė įmonėms prisidėti prie opios socialinės rizikos šeimų vaikų laisvalaikio bei ugdymo“, – sako D. Kedavičienė.

Pasak D. Kedavičienės, košė – populiariausias vaikų patiekalas, todėl jie mielai ją ragauja ir apie ją kalbasi. Be to, tiek vaikų dienos centruose dirbančios socialinės pedagogės, tiek patys vaikai turi galimybę susipažinti su maisto gaminimo procesais, pavyzdžiui, vaikai mokėsi kepti picas, bandeles, blynus.

Šiais metais įmonės „Kauno grūdai“ greitai paruošiamas „Kakės makės“ ir „Activus“ košes ragauja 16-os įvairių Lietuvos regionų vaikų dienos centrų auklėtiniai.